Til Vægs

- er en platform for kunst i det offentlige rum, arkitektur og sociale byrumsløsninger.

Lundtoftegade
2200 København N
Tor til søn 9:00-19:00

Tinne Zenner & Veronika Geiger

Geologiens spor

Til Vægs

Geologien spor er en udstilling af Tinne Zenner og Veronika Geiger, som fra hver deres ståsted tager et favntag med geologien.

I Zenners værk der peger mod vores koloniale fortid, bliver vi vores geopolitiske verdensorden anno 2019 meget bevidst.

‘de hundrede mand
graver sten
i elleve timer —,
og fylder store skibe
og fremmede aktionærer
som de gir fa’en —
(elleve timer —)’ *

Kryolit er et mineral og betyder is-sten fra det græske kryos (is/kulde) + lithos (sten). Det er gennemsigtigt i vand og fluoroserende under UV-lys. Kryolit har sin væsentligste forekomst i Ivigtut i Grønland og bliver første gang bragt til Danmark i 1779.
Minen i Ivigtut og fabrikken i København etableres med næsten udelukkende danske arbejdere, og derefter bliver kryolitudvindingen den mest vellykkede mineraludvinding i Grønland.
Kryolitten anvendes først til soda og emalje, men bliver særligt efterspurgt til fremstillingen af aluminium.
På fabrikken i København, udsættes arbejderne for kryolitstøv og høje mængder af fluor. Over tid får de fluorose, som gør deres knogler bliver tykke, stive og deforme. I mellemtiden anvendes kryolit til aluminium i våben— og flyvemaskine-industrien og bliver særligt eftertragtet op til 2. verdenskrig, hvor kontakten mellem Danmark og Grønland i en periode afskæres.
Under denne tid indgår USA handler med Grønland om at bytte kryolit mod forsyninger. Samtidig etablerer de militærbaser i Nordgrønland.
Danmark gentager kontakten og kontrollen efter krigens afslutning, og fortsætter brydningen af kryolit i minen i Ivigtut indtil dens endelige lukning i 1987.
Den danske kolonialismes største eksporteventyr efterlader et dybt hul i jorden, hvor minen var, mens profitten fortsat renteres hos fremmede aktionærer.
Med et stykke Grønlandsk kryolit som skulpturel modtager for arkivisk projektion, bliver mineralet egenhændig bærer af dets historiske, fysiske og koloniale spor.

*fra ivigtut, Gustaf Munch-Petersen (1912-38)

Geigers ‘Field Work’ er et poetisk og sanseligt blik på det at registrere geologiske processer i naturen.

Det tredelte videoværk Field Work’ inviterer beskueren med på feltarbejde i store lavalandskaber af fysiske substanser, kemiske processer, forbindelser af liv, drømmesyn og billeder.

En flok geologer, en mikrobiolog og en kunstner iagttager, indsamler, måler og registrerer naturens fænomener på hver deres måde. En sommerfugl, en danser, et strejf af et løbehjul, rullende fly og flittige bier blander sig og trækker forbindelser mellem verdener, som er mere forbundne, end vi aner.

Stof findeles og indsamles i reagensglas og petriskåle, gps-koordinater registreres, lys måles og bindes på en kemisk overflade. Damp fra jordvarmen tårner sig op i store skyformationer, der er lavamarker så langt øjet rækker – resultatet af æoners dybe geologiske processer, tider på jorden som vi knap nok kan forestille os.

Udstillingen løber fra den 14.09.19 – 31.10.19
Torsdag til Søndag fra kl. 09.00-19.00

Vel mødt!