Til Vægs

- er en platform for kunst i det offentlige rum, arkitektur og sociale byrumsløsninger.

Lundtoftegade
2200 København N
Tor til søn 9:00-19:00

Kristoffer Raasted & Ragnhild May

Karaoke Collage

Til Vægs

Det er med stor glæde at vi inviterer jer til åbning af vores nye udstilling med kunstnerne Kristoffer Raasted og Ragnhild May, der vises på skærmene i AKB Lundtoftegade.

Der er fernisering fredag d.9. juni kl.16-18.30

Værket Karaoke Collage er inspireret af historien om karaokevideoer. Ved at samle tekster fra allerede eksisterende karaokesange, har Ragnhild May og Kristoffer Raasted lavet en helt ny sang: en karaokecollage. Visuelt er formatet for deres kunstværk det undertekstede musikvideoformat. De er gået i dialog med æstetikken i denne form for lavbudget-musikvideo i skabelsen af deres værk.

The whole world’s the same. Everybody has the same dream. They all want to sing.

Det sagde opfinderen af karaokemaskinen Daisuke Inue om baggrunden for sin opfindelse. Daisuke Inoue var keyboardspiller, men kunne ikke læse noder. En drivkraft for hans opfindelse af karaokemaskinen var hans manglende evne til at huske sange udenad, og karaokemaskinerne blev hurtigt udbredt. Succesen i USA har at gøre med et andet kulturelt fænomen: karaokemusikvideoerne fra 1980'erne og 90'erne. Lavet til at ligne MTV-videoer, men med et meget mindre budget, blev disse videoer skabt af ukendte filmskabere i New York og Hollywood, som fik stor kunstnerisk frihed, målet var at producere hurtigt og effektivt indhold, for at gøre karaokeen mere tiltalende ved at tilføje en visuel baggrund.

Hensigten med Ragnhild May og Kristoffer Raasteds værk er at fejre det demokratiske potentiale i karaokeformatet. Rammerne for karaoke er ikke konkurrenceprægede. At man deltager og stiller sig op og synger er vigtigere end, hvorvidt man synger godt og det kan opfattes som et ’safe space’ at synge sammen i. Arkitektonisk deler karaokebokse således funktioner med det såkaldte dark room, ved at give mulighed for at dele intimitet i offentlige situationer. At være en god karaokesanger svarer ikke til at være en god vokalist. Karaokesangerens tilstedeværelse, ægthed osv. er meget vigtigere end selve sangstemmen.
Sang har været en del af den menneskelige kultur, så langt tilbage som vi kender til. Karaoke kan måske ses som vores tids fællessang nu hvor vi ikke længere mødes og synger sammen i traditionelle institutioner som kirke og skolerne.

En tur til karaokeens fødested, Japan, er inspirationen til Ragnhild May og Kristoffer Raasteds værk, der er en hyldest til de popsange, der er så store megahits over hele kloden, at de er blevet kitschy ørehængere. Lydsiden, som kan opleves på Til Vægs’ hjemmeside, er skabt af brudstykker af allerede eksisterende karaokesange.

Udstillingen er støttet af Ny Carlsbergfondet, Det Obelske Familiefond, Statens Kunstfond og Nørrebro Lokaludvalg.