Til Vægs

- er en platform for kunst i det offentlige rum, arkitektur og sociale byrumsløsninger.

Lundtoftegade
2200 København N
Tor til søn 9:00-19:00

Julie Sparsø Damkjær

Sensing Circles

Til Vægs

I Sensing Circles blæser en kvinde hen over et mørkt dyb, i en vejrmølle, der presser luften fra sig. Dragende mørke omslutter den belyste hud, der fremstår fløjlsblød, og som gylden silke mod det bølgende mørke. Kjolen blafrer ved bevægelsen i videoens slørede tidsfornemmelse. Som det eneste lys i mørket ses kvindekroppen, den bare hud, den blomstrede kjole og en smuk og sart vifte. Viftens blege og pastelfarvede lag står som kronblade påen fin, uberørt blomst. Kjolen breder sig i slowmotion og imiterer viftens halvcirkel.

Cirkelformen viser sig igen, når fjerlette frøstande påmælkebøtter, næsten vulgært udstiller sin sæd og snart befrugter den bløde muld. Mørket, der omslutter blomsterne, er som universets uendelige rum, der omslutter og omfavner eller udsletter. Frøstandende står som en frodig livskraft i et mørkt og ukendt rum, uden begyndelse og slutning.

Og såses der sæbebobler, der svæver let gennem sortheden. Sæbens mange farver glimter langs boblernes skrøbelige cirkelform. Boblerne bæres nænsomt af en usynlig kraft gennem intetheden. Et sted i mørket viser sig pludselig nogle ukendte former og afslører en rumfornemmelse. Nu brister flere bobler og afslører, at deres gråindre er røg, der i en hvirvel danser i et enkelt sekund og dernæst forsvinder i mørket som småskovånder. Det ukendte og uvisse ved mørket er utrygt og efterlader spor af gåsehud, når det kryber over kroppen, blidt og dog kraftfuldt.

Julie SparsøDamkjær (1982) er uddannet kunstner fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og fra Bergen Academy of Arts og bor og arbejder i København. Julie arbejder med videokunst, performance og fotografi og hendes praksis er kendetegnet ved blandt andet et arbejde med lys, mørke, krop og væske.

Julie har deltaget i både nationale og internationale solo- og gruppeudstillinger mellem 2006-2017 og modtaget forskellige priser, blandt andet Blixprisen for sit afgangsværk fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2013. Julie har kurateret det danske program for ”Art Video Exchange” i Norge i 2012 og har fra 2014-2016 arbejdet med klipning af forskellige dokumentarfilm.