Til Vægs

- er en platform for kunst i det offentlige rum, arkitektur og sociale byrumsløsninger.

Lundtoftegade
2200 København N
Tor til søn 9:00-19:00

Jeannette Ehlers

Whip It Good – The Gaze – Black Bullets

Til Vægs

Til vores sjette og sidste udstilling i 2020 har vi inviteret Jeannette Ehlers til at indtage de syv skærme hos Til Vægs i AKB Lundtoftegade med de tre værker Whip it Good, The Gaze og Black Bullets.

Jeannette Ehlers bruger særligt performancekunsten og det performative billedsprog til at invitere publikum ind i hendes kunst. Tematikker som kolonisering, identitet og slavehandlen er alle væsentlige omdrejningspunkter i hendes værker, og særligt fremtrædende er historieskrivningen. Hun insisterer på at omforme vores historieskrivning og dermed vores mulighed for at handle.

De tre værker er blevet vist både nationalt og internationalt, og nu er de altså kommet til AKB Lundtoftegade. Særligt spændende for os er de mange paralleller, der kan drages fra Jeannette Ehlers’ kunst til de lokalpolitiske emner, der er aktuelle her i Lundtoftegade. Lundtoftegade er et område, der skrives historie for og om, men sjældent med. Et område, der ikke er godt nok som det er og derfor skal omformes, rammesættes og listes, så det kan forbedres og passe ind.

Udstillingen understreger både hvordan dine personlige, juridiske og politiske rettigheder påvirkes af, hvordan andre ser dig, men også hvordan bestemte grupper af mennesker begrænses og på forhånd udpeges som kriminelle eller andenrangsborgere.

Whip it Good – er en performancevideo, der udforsker arven fra kolonialismen og slaveriet. Iført hvid ansigtsmaling og hvidt tøj, pisker Jeannette Ehlers et hvidt lærred med hårde piskeslag efter at have rullet pisken i knust sort kul på gulvet, og skaber dermed et billede af sorte streger på lærredet.

The Gaze – består af en gruppe mænd og kvinder, alle med minoritetsbaggrund, som stirrer intenst ind i kameraet. The Gaze udfordrer ’det hvide blik’ og understreger det faktum, at det at være sort i sig selv ikke bør gøre én til en skydeskive.

Black Bullets – er en hyldest til den Haitiske revolution, hvor slavegjorte afrikanere gjorde oprør mod den koloniale regering i 1791. Slaveriet, som blev udøvet af den franske kolonimagt på Haiti, er kendt som en af ​​de mest grusomme i historien. Den eneste succesrige revolution af slavegjorte afrikanere lægger grundlaget for Haiti’s uafhængighed i 1803. Ehlers’ film består af vandrende skikkelser og skygger afbildet op imod himlen ved det historiske fort i Haiti.

Se mere fra Jeannette Ehlers her

Fotokredit: Delmar Mavignier